דיכוטומיה חדה

ד

קרב ורדן  (1916) זכור כאחת הזירות המדממות ביותר של מלחמת העולם הראשונה.

במשך 300 ימים כתשו צבאות גרמניה וצרפת אלה את אלה, במלחמת חפירות סטאטית ואכזרית שגבתה את חייהם של למעלה מ-300,000 חיילים ופצעה קרוב למיליון. הגרמנים חתרו להתיש, הצרפתים חתרו להדוף, והתוצאה: קיפאון שבו שני הצדדים הקיזו זה את דמו של זה מבלי שהשיגו הישג טריטוריאלי משמעותי.

ורדן הפך בשל כך לסמל של חוסר התוחלת של המלחמה כתופעה אנושית, מופת של פסיביות וסטאטיות נוכח פני סבל מתמשך. "לחמנו, דיממנו ומתנו", כתב רב טוראי לואי ברתס ביומנו, "אבל דבר לא השתנה מלבד ערימת הגופות המצטברת".

109 שנים לאחר מכן, במדינה קטנה באגן הים התיכון, מתנהלת לה מלחמת חפירות אכזרית נוספת.

רק שהפעם היא מתנהלת ללא שוחות, להביורים או ענני גז חרדל, אלא באמצעות דיכוי פיננסי ממשלתי, שבחסותו מופעל כמעט כל כלי ארטילרי שבנמצא כנגד כוח הקנייה של המעמדות היצרניים.

התירוץ הוא מלחמת מגן. היעד הוא מערכה מתמשכת בשירות הישרדות השלטון.

כל אדם שחי כאן ירגיש את ההרעשה הזו, ולו מפני שכוח הקנייה של כולנו צפוי להישחק בשנים הקרובות.

מדרגות מס הכנסה ונקודות הזיכוי לא יעלו במקביל לאינפלציה ויוקפאו למשך שלוש (!) שנים, כלומר, שיעור מס הכנסה שייגבה מאיתנו אמנם יישאר זהה, אבל הכסף שיישאר בנטו פשוט יקנה פחות. בערך 10%~ פחות.

הוסיפו לכך את העלאתם הרוחבית של דמי הביטוח הלאומי, העלאת המע"מ (1%), הארנונה (5.3%), החשמל (3.5%), המים (2%), הקפאת תקרות ההפקדה לקרנות ההשתלמות והפנסיה, האטת גידול הפטור ממס על קיצבת פנסיה, הטלת מס יסף חדש (2%) על בעלי הכנסות הוניות מעל 60,130 ש"ח בחודש, הכבדה על עסקים בדמות העלאת שכר מינימום ל-6,280 ש"ח, חיוב שכירים ביום הבראה אחד, מס דיכוי יזמות המכונה בטעות "מס רווחים כלואים", והעובדה שב-5 השנים האחרונות נוספו למחזור כחצי טריליון ש"ח (גידול של 55% בהיצע הכסף)  — והרי לכם שחיקה מצרפית, יזומה ומתוכננת, של כוח הקנייה של כל משק בית בישראל.

הכל בשירות ממשלה גרעונית שחובותיה הנקובים בשקלים יקטנו הודות למאמצים אלה במונחים ריאליים.

היצע הכסף בישראל. אלה לא המוצרים שמתייקרים — אלא השקלים שלכם שפוחתים בערכם. מקור: Trading Economics

והציבור?כמו בוורדן – מתחפר, מתמגן, מנסה לשרוד בצל ההרעשה.

רבים כורעים, נאנקים תחת העול, פוצחים בשרשורי קינה מכמירי לב ברשתות החברתיות על יוקר המחייה שגורס אותם עד חצץ. אחרים מנסים לשנס מתניים, לחסוך ולהתייעל, אבל נדמה שזה בטל בשישים. במיוחד כשבוחנים מה שאנשים עושים, לא רק מה שהם אומרים.

והתמונה לא מלבבת. הישראלים ממשיכים לצרוך ולבכות (כשרבים, ככל הנראה, עושים זאת בכסף שאין להם).

גם כספם ממשיך בחלקו הגדול לעמוד. לפי נתוני בנק ישראל, יותר משליש מתיק הנכסים של הציבור – כ-2.1 טריליון ש"ח — מוחזק במזומן, בחשבונות עובר ושב ובפקדונות קצרי מועד שאיבדו השנה קרוב ל-4% מכוח הקנייה שלהם (אם להאמין ללמ"ס).

150 מיליארד ש"ח מוחזקים בקרנות כספיות שהניבו השנה תשואה ריאלית ממוצעת של 0.65% בלבד. אם האינפלציה תעלה כך שהריבית הריאלית במשק תהפוך שלילית, ספק אם גם הקרנות הכספיות יוכלו להגן על ערך הכסף.

הנתונים היבשים לא מספרים כמובן את כל הסיפור. אנחנו לא יודעים מי מחזיק בכסף הנזיל הזה, כמה ממנו שייך לאזרחים ותיקים עם טווח השקעה קצר, כמה ממנו נשמר כחיסכון ביניים לצורך רכישת דירה, כמה ממנו הוא אלוקציית מזומן/חירום לצד השקעות מניב, וכמה ממנו שייך לאנשים שלא יודעים או לא מעוניינים להשקיע.

דווקא מקרה אנקדוטלי — כשקרובת משפחתי סיפרה לי השבוע שהיא מתכוונת לפתוח "חיסכון בבנק" לילדיה הפעוטים – עורר את החשד שחלקה של הקבוצה האחרונה, זו שנמצאת הרחק הרחק מהבלוגים והקבוצות הפיננסיות בפייסבוק, עשוי להיות גדול בהרבה מכפי שחשבתי.

אנחנו ניצבים על סיפה של דיכוטומיה חדה: בין אלה שמבינים שעליהם לצבור נכסים שצומחים (בתוחלת) מהר יותר ממשכורתם ומהאינפלציה, לבין אלה שלא מבינים את זה, ולכן ימשיכו להשתרך מאחור בניסיון לשרוד, חשופים לכתישה ממשלתית ולרמיסת זכויותיהם הקנייניות.

והנסיבות הן כאלה שהדיכוטומיה הזו מעולם לא הייתה יותר הרת גורל.

***

בעלות על נכסים לטווח ארוך היא הנוסחה העל-זמנית ליצירת עושר.

כך היה מקדמת דנא, בכל ציוויליזציה אנושית. הפרעונים, המלכים, האצולה הפיאודלית – כל עשירי קדם ביססו את עוצמתם על צבירת נכסים: אדמות, זהב, עבדים. ככל שצברו נכסים רבים יותר, כך ריכזו עוצמה רבה יותר בידיהם.

עושר נמשך לעושר. כסף נמשך לכסף. זהו המצב האנושי הבסיסי. כך היה וכך יהיה.

ההבדל בין ימי קדם להיום הוא שהבעלות על נכסים עברה דמוקרטיזציה. כל אדם יכול היום לצבור נכסים, ללא דרישות סף. לא צריך להיוולד לייחוס מסוים או למעמד אצולה או לקאסטה נבחרת. לנכסים שאתה קונה לא איכפת מהגזע שלך, מארץ הולדת הסבא שלך, מהעמדות הפוליטיות שלך או מהנטייה המינית שלך. יחידה אחת של SPY (קרן סל עוקבת S&P 500), שווה בדיוק כמו יחידות ה-SPY  בתיק ההשקעות של המיליונר השכן. ההבדל היחיד ביניכם הוא קנה המידה וסדרי הגודל.

אין חסמי כניסה אובייקטיביים לצבירת נכסים. לא של נגישות. לא של ידע (שנפוץ לכל עבר, בחינם). גם לא של ממון. בוודאי כעת כשרוב הברוקרים מאפשרים (או עתידים לאפשר) לרכוש שברי מניות, וכשניתן לרכוש  קרנות נאמנות החל מסכומים של 250 ש"ח (*).

החסם היחיד שנותר אפוא הוא תפיסתי-סובייקטיבי.

כשהממשלה מתחייבת לשחוק את כוח הקנייה שלכם ל-3 השנים הקרובות, צבירת נכסים מניבים הופכת למענה היחיד. זה לא אופציונלי. זה מנדטורי. זהו ה"סוויץ'" התפיסתי הנדרש כעת, לרגל השעה.

מכאן שיש להתייחס להשקעה שיטתית כסעיף הוצאה חיוני בכל משק בית – כמו דיור, מזון, תחבורה וביטוח. הפרשות הכפויות לחיסכון הפנסיוני אינן מספיקות.

ההבדל בין מי שמתעדף צבירת נכסים לבין מי שלא עושה זאת יתגלה במלוא עוצמתו האסטרונומית בעוד 30-20 שנים מעכשיו. מי שמסרב להשתתף בתהליך הזה – עושה זאת על אחריותו.

הפער התפיסתי הזה הזה הוא חלק מהסיבה לכך שהעשירים נעשים עשירים יותר בשעה שהעניים ממשיכים להתרושש, והכלכלה כולה לובשת את צורת האות K – רגל אחת עולה ורגל שניה נרמסת.  זה לא מקרי שהזעקות הקולניות ביותר נגד "יוקר המחייה" נשמעות מצד אלה שחיים ללא שולי ביטחון, כשהכנסותיהם בקושי מכסות את הוצאותיהם, ושכל התייקרות קוברת אותם עמוק יותר.

שדה הקרב בוורדן. מכתשי הפגזים נותרו עד היום.

***

אז זוהי תכנית הפעולה שלכם. זו הדרך להימלט מהביצורים מוכי הדבר והמוות ולתמרן פרואקטיבית אל מול הכתישה:

קחו שקלים – כסף פיאט נטול ערך אינטרינזי שילך ויאבד מכוח הקנייה שלו בוודאות של 100% – ורכשו באמצעותם נכסים ממשיים עם פוטנציאל צמיחה בלתי מוגבל.

זה יכול להיות חתיכות קטנות מעסקים עם תזרים מזומנים ועליית ערך.

זה יכול להיות סחורה מוניטרית מבוזרת עם תקרת היצע שאיש לא יוכל להגדיל מלאכותית.

זה יכול להיות נכסים ריאליים עם קיום ממשי בעולם כמו נדל"ן, מסילות רכבת או צינורות הולכת נפט וגז.

בכל העסקאות הללו אנחנו מחליפים "כלום" (פיאט שאינו מגובה בדבר וחשוף למניפולציה שלטונית) בתמורה ל"משהו" בעל ערך ממשי.

סגלו זאת לכדי הרגל.

עשו זאת באופן שיטתי, סדור וקבוע, בכל סביבת שוק, גם (ובמיוחד) בסביבות שוק שנראית עוינת לנכסים ולעסקים. זו לא רק דרך שיטתית לצבור עושר לאורך זמן, אלא גם גידור אפקטיבי מפני דיכוי ממשלתי בדמות אינפלציה, מיסוי, הפקעה ושחיקה יזומה של כוח הקנייה של הציבור.

המשכורת שלכם, לעומת זאת, היא גידור חלש מאד לסיכון הזה. לכן, התייחסו להכנסת העבודה כלא יותר מאמצעי, תשומה. התפוקה שלה היא יצירת הון.

במילים אחרות: השתמשו במיומנויות שלכם כדי להרוויח כסף, השתמשו בכסף כדי לצבור עוד נכסים, וחזרו על התהליך עד שתגיעו למקום בו הנכסים שלכם צומחים מהר יותר מהכנסת העבודה. הא ותו לא.

חלק מהעניין הוא להתמקם בצד הנכון של הקופה. כלומר, במקום לחשוב כצרכנים פריכים שאוהבים לשמוע שדופקים אותם, חשבו כמו קפיטליסטים שחותרים להינות מפירות השיטה. אחרי הכל, ההתייקרויות שאנו חווים לא מתרחשות בוואקום. הן מוצאות את דרכן לשורת הרווח של החברות השונות — מה שמיתרגם גם לשינויים בשערי מניותיהן. אז כן, כולנו שילמנו השנה (הרבה) יותר על ביטוח רכב. אבל שמתם לב שמדד ת"א-ביטוח טס ב-64% בשנה החולפת? המזון בסופר התייקר, אין ספק — אבל מניית יבואנית המזון דיפלומט רשמה תשואה שנתית שנושקת ל-80%. והביקורת הצרכנית על הפרקטיקות העסקיות של אל על? לא מנעה מבעלי המניות שלה תשואה של 140% ב-2024.

לא אשלה אתכם. צבירת נכסים היא אף פעם לא תהליך ליניארי. יהיו מהמורות, עיכובים, מפולות, משברים והמון רעש בטווח הקצר שיסיט מהמטרה. אל תחששו מהתנודתיות הזו. היא לא הסיכון – אם כבר, היא הזדמנות לצבור נכסים בזול. הסיכון העמוק הוא שהכסף שיש לכם היום יקנה פחות בעתיד.

שם המשחק כאן, לפיכך, הוא עקביות, שיטתיות ומשמעת: לשכנע את עצמכם לקנות עוד ולצבור נכסים בתקופות רעות וטובות כאחד, תוך התעלמות מנבואות הזעם ונחשולי החדשות הרעות.

התוצאה תהיה שתיק ההשקעות שלכם יצמח בדומה לעץ סקויה ענקי: צמיחה שקטה עד כדי בלתי נראית ביומיום, ועוצמתית ומפעימה בסיומה. "הטבע אף פעם לא ממהר," כתב לאו דזה, "אבל משיג את שלו."

מובן שכדי להגיע לשם נדרשות שנים על גבי שנים (על גבי שנים) של השקעה שיטתית. לרבים אין את הסבלנות, המשמעת והדבקות במטרה הנדרשות כדי להגיע למצב שבו הרווחים מתיק ההשקעות לבדם יכולים להסתכם לכדי מאות אלפי שקלים וצפונה.  זה קשה במיוחד למי שמבקש לכווץ את טווח הזמן ולהתעשר במהירות. לכן כדאי להתחיל מוקדם ולעתים קרובות. זה יסייע למי שצריך לראות כדי להאמין.

עם כמה שקשה לתפוס זאת, כשמתכנסים לטווח התשואות ההיסטורי, תיק עוקב מדדי מניות עשוי להכפיל את ערכו אחת ל-7 שנים גם ללא הוספה של כסף נוסף. זאת אומרת שחוסך עם חצי מיליון ש"ח כיום יכול להגיע למיליון ש"ח ב-2032, ל-2 מיליון ב-2039, ל-4 מיליון ב-2046 ול-8 מיליון ב-2053. זה לא משהו חריג. כל מי שהתחיל להשקיע ב-S&P 500 ב-2019 כבר עשה פי 2 על כספו.

כשהתיק צובר "מהירות מילוט" הכסף כבר מתחיל לזוז באמת. תיק השקעות של 2 מיליון שקל, למשל, יכול לנוע בסדרי גודל של כמה עשרות אלפי שקלים בחודש. ככל שהתיק צומח, התשואה הנדרשת כדי להשיג צמיחה שקלית נוספת פוחת. למשל, כדי להרוויח 10,000 ש"ח מתיק של מיליון ש"ח, נדרשת תשואה של 1%. כדי להרוויח את אותם 10,000 ש"ח מתיק של 2 מיליון ש"ח, נדרשת תשואה של 0.5% בלבד. וכן הלאה.

הנקודה היא שצבירת נכסים (ועושר) היא תהליך סקליבילי. אדם שהשקיע בתחילת 2024 סך של 1,000 ש"ח בקרן עוקבת מדד ת"א 125 הרוויח 280.60 ש"ח. אדם עם 100,000 ש"ח באותה קרן קצר רווח הון של 28,600 ש"ח. ואילו אדם שהשקיע שם מיליון ש"ח סיים את השנה עם רווח של 286,000 ש"ח. כל אחד מהמשקיעים הללו השקיע בדיוק את אותו "מאמץ" להשגת סכומים שונים בסדרי גודל.

כאמור: עושר נמשך לעושר. זה לוקח זמן, אבל מרגע שיש לך תיק השקעות גדול מספיק, הוא הופך למחולל עושר עצמאי, שיכול בפוטנציה להניב משכורת שנתית ממוצעת בחודש אחד. אלא שהתקרה כאן, בשונה נניח מהמשכורת שלכם, אינה מוגבלת.

***

צבירה שיטתית של נכסים היא צו השעה. זהו המענה הפרואקטיבי למלחמת החפירות שאנו מצויים בה כעת.

מעבר להון הפיננסי, היא משחררת אותך מלחצים חיצוניים. היא מקנה לך את היכולת לומר "לא" מבלי שיהיו לכך השלכות שליליות. היא מאפשרת לך להיות אדיש לתופעות כמו פיטורין, התרסקות של שוק העבודה או לזינוק ביוקר המחייה  – פשוט כי הכסף שלך צומח מהר יותר הן מהשכר והן מקצב עליית מחירי השירותים והמוצרים במשק.

חסכו בשוטף, צברו נכסים כמו שקונים ירקות טריים, תנו לרווחים להצטבר מעריכית, וחזרו על התהליך. זה כל מה שצריך. יידרשו כנראה שנים של חזרה על התהליך הזה, אבל בסופו של דבר תגיעו ליעד.

בלי זה – כמו בוורדן — תצטרכו כמויות אסטרונומיות של מזל כדי לשרוד.

לקריאה נוספת:

איך לקנות מניות

איך אני משקיעה לילד בן שנתיים

מניות למתחילים

לתמיכה בבלוג שקלו נא להסתייע בהמלצותיי (נוספו שירותים חדשים/מעניינים) 

(*) קישור שותפים

המידע במאמר זה מבוסס בין היתר על דעותיה האישיות של הכותבת כמשקיעה חובבת. מטרתו לספק מידע בסיסי וראשוני בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ מקצועי מכל סוג, לרבות ייעוץ מס, ייעוץ פנסיוני, שיווק פנסיוני, ייעוץ משפטי, שיווק השקעות ו/או ייעוץ השקעות המתחשב בצרכיו המיוחדים של כל אדם, ו/או תחליף לייעוץ כאמור מטעם בעל הרישיון המתאים על פי דין. התייחסויות במאמר זה לניירות ערך ו/או נכסים דיגיטליים ו/או לביצועיהם, ככל שישנן, נועדו לצורך המחשה בלבד ואין בהן כדי להוות המלצת השקעה, הצעה לרכישה, ייעוץ לקנייה או מכירה, הבטחת תשואה או רווח ו/או הנעה לפעולה כלשהי בקשר עם אותם נכסים. הכותבת אינה אחראית לתוצאות השימוש ו/או היישום של האמור במידע ואין באמור בו משום התחייבות לנכונותו, דיוקו, עדכניותו, ו/או מידת התאמתו לנסיבותיו וצרכיו המסוימים של כל אדם.

הירשם
הודע על
guest
87 Comments
הישן ביותר
החדש ביותר המדורג ביותר
Inline Feedbacks
View all comments
סתם_אחד

אחת הדרכים לחסוך באופן שיטתי היא ליצור הוראת קבע שתעביר סכום קבוע באופן חודשי מחשבון הבנק לבית ההשקעות לאחר קבלת המשכורת. באופן זה משלמים קודם לאני העתידי, ואז יתרת הכסף החופשית להוצאות קטנה וכופה שינוי בהרגלי הצריכה.

Ehud

רעיון נהדר

ביולוג ירושלמי

מסכים מאוד וההבדל שבין להתנהל כך לבין לא להתנהל כך הוא תהומי לדעתי. זו השיטה הכי טובה, הכי יעלה, הכי רצינית והכי מחוייבת להשקיע ולצבור הון, ואם אני לא טועה זה משפט מוכר של וורן באפט ("Save First, Spend Later"). בול מה שאני עושה ולמדתי את זה מאוחר מדי… הוראת קבע מחשבון הבנק לבית ההשקעות בתחילת החודש מיד אחרי כניסת המשכורת… קודם כל חיסכון, ואז כל השאר. קודם כל השקעות, ואז כל ההוצאות, כרטיסי האשראי, הביטוחים וכו'. כן, לוקח זמן להתרגל (3-6 חודשים), להסתגל, יש חבלי לידה וחריקת שיניים, וזה מעצבן מאוד להסתדר עם מה שהשארתי לעצמי, אבל זה ממש… קרא עוד »

שלם

האם ניתן גם לבצע את הרכישה בבית ההשקעות, לדוגמה IBI, באופן אוטומטי?

שאול

אולי. הכי פשוט זה להתקשר אליהם ולשאול

עמית

זה לא מספיק. צריך להוסיף איזון מחדש אחת לתקופה מסוימת. שבה יוחזר החלק של כל רכיב בתיק ההשקעות למספר האחוזים הרצוי מהתיק. כלומר, מה שהרווחת בו תמכור, ומה שהפסדת בו תקנה.

אבי

או לקנות בצורה שמאזנת במקום למכור.

עמית

בשביל מה השקעת אם לא כדי לממש רווחים?

Arnon

איזון יכול להיות בעיה אם יש לך כבר הרבה נכסים. אתה צריך למכור ולשלם מס הכנסה.

עמית

חשבת להרוויח מהשקעות בלי לשלם מס הכנסה? האיזון שומר עליך מירידות חדות ומעלה בכך את הערך של נכסים קיימים כי כשאתה קונה במחיר הנמוך אתה מקבל יותר יחידות.

נמר ישראלי

פוסט מעניין כתוב נהדר כדרכך
אבל אם המטרה לא העושר אלא לחיות בכבוד ולא לתת לאינפלציה לדרוס אותנו המסקנה קצת מרחיקה כלומר לחכות 20 שנה בשביל שאוכל להנות מכך שלא אדרס תחת גלגלי האינפלציה?
מה עם המחיה בעוד 4 5 שנים? בקצב השחיקה הנוכחי נהיה חייבים להתחיל לחשוב ברצינות יותר גם על הטווח הקרוב

האייל האלמוני

ברור שחייבים לממן גם את הטווח הקרוב. הרעיון הפשוט הוא לחלק את הכסף שמכניסים ביום-יום בין מימון מצומצם כל האפשר של הטווח הקרוב (לא להתכלב, אבל גם לא לבזבז בלי הכרה), כדי שכמה שיותר כסף יוכל להיות מושקע בנכסים שצומחים בצורה אקספוננציאלית וככה לקרב אותך לחלק שבו הכסף לבדו עושה תשואה שמספיקה לממן חיים ברמה גבוהה. אם מישהו רוצה רמת חיים שכדי לממן אותה צריך 30K ש"ח בחודש, הוא יוכל לראות אותם בתיק השקעות של 3 מיליון שעושה 1% תשואה חודשית בממוצע. ברגע שיהיה לו תיק של 9 מיליון הוא יוכל למשוך את הסכום הזה כל חודש אפילו מבלי לפגוע… קרא עוד »

Arnon

מי שיש לו תיק השקעות של 3 מיליון ש"ח שעושה 1% לחודש בממוצע, כבר לא צריך לחכות שהתיק יגדל. הוא כבר עכשיו יכול למשוך 30 אלף ש"ח לחודש מבלי שהתיק יפגע.

חן א.

שים לב שאתה מדבר על 12% שנתי כמובן מאליו, וכמובן לא מתייחס לא 25% מס רווחי הון.

חוחי

מאוד פשוט. חיה תמיד ברמה נמוכה ממה שאתה יכול לחיות בפועל. אין צורך לחכות 20 שנים, 10 שנים או אפילו יום אחד. הכל תלוי ביכולת המחיה שלך בפועל. כאשר תתקדם בחיים, העלה את רמת החיים שלך, אך תמיד שמור על פער מתחת ליכולת האמיתית שלך. הבעיה היא שאנשים רבים פועלים בכיוון ההפוך – לוקחים הלוואות כדי לחיות ברמה גבוהה יותר ו'ליהנות מהחיים'."

אביחי

תודה על התזכורת לסיבה

בוקי נאה

מה עם לחיות?

ביולוג ירושלמי

מה איתו? מה השאלה?!?!? אני חי, חוסך המון ומשקיע כל חודש בחודשו ואני חי מצויין. חי בשקט, שינה טובה, בלי שום חוב לאף אחד, בלי דאגות, בלי הלוואות, בלי נושים, שקל אחד לא חייב לאף אדם. ומה איתך? אתה חי? מעדיף לבכות, להתבכיין ולרקוע ברגליים מאשר לעשות את מה שצריך? "ומה עם לחיות"?… גש חביבי, טוס לחו"ל פעמיים בשנה בלואו קוסט כי זה כולה 3,000 ש"ח, קנה רכב חדש (ואל תשכח ששילמת חצי ממנו למדינה מהכיס שלך) ושלם עליו ביטוח מקיף של 6-7 אלף ש"ח בשנה, תאכיל את חברות הביטוח ואת הבנקים וכו' וכו' ו"תחייה". אני מת על אלו שרוצים… קרא עוד »

אדוארד

אבל למה באגרסיביות וביהירות?? אתה יכול להגיב עם אותן התובנות בצורה נעימה, זה לא עולה כסף.

עמית

גם לכתוב "מה עם לחיות?" זה מזלזל.

יוסי

זה נחמד בתיאוריה אבל בתי הקברות מלאים באנשים שחסכו כספים ולא נהנו מהם. בגיל 20 וואלה אולי אפשר לתת פוש אבל בגיל חמישים נניח מה שלא תעשה בגיל הזה כנראה לא תעשה אף פעם. השאלה אם הכסף מטרה או אמצעי? האם זה חכם שמיליארדר חי בצמצום כמו אביון?
גם הסולידית הגיעה למסקנה שאולי שווה "לבזבז" כסף על ילד או על נסיעה לחו"ל. אז אפשר לעשות הכל בזול אבל כן בסוף יש משהו שאתה רוצה להשיג בחיים האלה חוץ מלחסוך. וכמובן לא להישאר עם סכום סימלי

Arnon

הנקודה החשובה היא שהחסכונות נועדו לתקופות קשות בהן תקלע להוצאות כבדות לא צפויות או לירידה דרסטית בהכנסות. דברים כאלו יכולים לקרות ואתה לא יודע מתי יקרו או אם בכלל יקרו, לכן אתה חוסך למקרים כאלו. בכל אופן עדיף להגיע לבית הקברות עם מלא כסף ורכוש שלא נוצלו, מאשר להיקלע לחובות גדולים שיגרמו להוצאה לפועל לקחת את רכושך ואת ביתך ואתה תיקלע למחסור באמצעי מחיה בסיסיים. בנוסף הכסף שיישאר אחריך יכול לסייע לילדך. אני לא יודע מה אתה רוצה לעשות בחיים ולמה לא תוכל לעשות זאת אחרי גיל 50, אבל לדעתי אתה יכול להיות שמח ומרוצה מחייך גם אם לעולם לא… קרא עוד »

עמית

כשתתחיל לאתגר את עצמך עם חיסכון תראה כמה שהחיים טובים. תראה כמה החיים מלאים סיפוק כשתתחיל לחפש אלטרנטיבות לצרכניזם גם לתאגידים שלקחת את השימוש במוצריהם למובן מאליו.

מר מאני

תודה רבה. כמו תמיד ..תענוג

עידן בר

תודה על כל מאמר שכותבת. חשוב כל כך.

Cheburashka

אפשר לשאול איך את מגיעה למשפטים המקסימים האלה? "הטבע אף פעם לא ממהר," כתב לאו דזה, "אבל משיג את שלו." האם מקריאה של מאות ספרים או מחיפוש ספציפי באינטרנט?

אורי

לאו דזה כתב את אחד הספרים הכי מתורגמים בהיסטוריה, זו סיבה אחת טובה

טל

בכנות רבה ובשיא הצניעות, אני מחשיבה את עצמי בחורה אינטיליגנטית. עם זאת, קשה לי להבין מה הנקודות העיקריות שאת מציגה, כשאני מקדישה זמן סבירה לקריאה. עליי להתעכב שוב ושוב, כדי להבין את כוונתך? חסרות לי דוגמאות ומשפטים מחוברים לקרקע.
נעזרתי בai אך הוא לא ירד לעומק העניין גם כן.

ביולוג ירושלמי

נעזרתי ב- AI 🙂
הצלחת להצחיק אותי.התנוונות המין האנושי פר סה בזמן אמת. סליחה על הזילזול.
כל מה שהסולידית כתבה הוא – תחסכי אגרסיבי.
זה הבנת?
כמה אגרסיבי? – לפחות 30% מהנטו (יותר אגרסיבי מזה!).
תשקיעי אגרסיבי.
זה הבנת?
כמה אגרסיבי? – נכסים עם סיכון (!) ולא נכסים חסרי סיכון עם תשואה של בת יענה.
מניות, קרנות מחקות מדד, נדל"ן וכל מה שתוחלת התשואה שלו רצינית ולא אלפקה צולעת.

כל השאר כתוב באינטרנט הרגיל גם בלי עזרה של AI שמנוון את בלוטות השאלה והחשיבה.

בררכה, צ'אט וואלה.

אחיה

יש לינק באתר ל"התחילו כאן". מומלץ להתחיל שם ולראות אמירות מחוברות לקרקע.
במצבים קשים הסולידית במצב קצת לוחמני (במידה רבה של צדק), ניתן לראות זאת מהדוגמה של מלחמת העולם הראשונה 🙂
בקיצור לכי להתחילי כאן ותקראי לעומק על פרקטיקה

דניאלי
  1. לוקח למנגנון ה"ריבית דריבית" 20 שנה לפחות לפעול – כדי שתוכלי להנות מההון שצברת, ועד אז צריך לחכות (ולחסוך עוד אם אפשר).
  2. תחסכי בצורה שמאפשרת לך תשואה גבוהה לאורך זמן (רצוי עם מינימום תנודות) בן אם מדד SNP 500, או מדדים אחרים עם פחות תשואה, אך גם פחות תנודות. הדרך הפשוטה ביותר היא השקעות בשוק ההון (קניית מניות)
  3. כדי לחסוך, צריך להצטמצם ולהתרכז רק בדברים שחשובים לך. לרוב במשפחות, ההוצאות היקרות הן דיור, מכונית, נסיעות, ובילויים.
  4. היא מציעה שרוב ההשקעות תהינה בנכסים זרים (קצת בעייה בהתחשב בירידת שער הדולר).
אלה

הי סולידית יקרה ,
הלינק נדלן בפוסט מוביל לפוסט על קרנות ריט שפירסמת בשנת 2014 … מניחה שמאז חלו שינויים . האם יש מראה מקום עדכני יותר בנושא הריט ?

רועי

האינפלציה לא זזה כבר יותר מ 20 שנה.
המסקנות/המלצות שלך נכונות לכל תקופה/ממשלה.
נ.ב.
מה את היית עושה בשביל לממן (במיידי) את הוצאות המלחמה ושיקום הצפון/דרום ??

ג.זקן

מימון מיידי של הוצאות המלחמה : ביטול משרדי ממשלה ותפקידים מיותרים (יש הרבה), צמצום מענקים לתלמידי ישיבות עד כדי מכסה נמוכה וביטול פטור גורף משירות למגזרים השונים, החלת חוק גיוס חובה – לצבא או לשירות לאומי חיוני – לא כולם לצבא ולא כולם לוחמים אבל עדיין יכולים לסייע ועלויות חייל בחובה זולות מהתשלומים השוטפים לעובדים קבועים בשכר כך שהוצאות המגזר הציבורי יירדו, והפריון יעלה, … מעקב ומימוש של המלצות מבקר המדינה – יש שם תיעוד מקומם של הזנחותֶ פושעות ובזבוזי יתר בהרבה מקומות, ניטור הוצאות ותוצאות בכל המערכת הציבורית תוך הגדרת יעדים לצמצום עלויות, שיתופי פעולה, ומעקב ענייני שמטרתו לצמצם… קרא עוד »

עופר

אפשר גם להמשיך לקצץ את בית הנשיא- מוסד מיותר שלא צריך, את גלי צה"ל מהצבא, פנסיות תקציביות של בכירי צה"ל שנמו את שנתם. להילחם בפשיעה כלכלית ולגייס יותר מיסים, למכור קרקעות ביש"ע ולפתח את אזור המרכז מזרחה.

אבי

קרב ורדן לפי הקישור ששמת הוא מ1916 ולא 1915 שנכתב.
הרבה תשואות יש בשנה אחת

ליאת

מה לגבי השקעת חלק מהכסף בנכסים צמודים למדד המחירים לצרכן?

ביולוג ירושלמי

איפה קראת "אכלו לי שתו לי" במקום "אכלו לכם? תשקיעו ואל תסמכו רק על המשכורת!"?
הייתי מחזיר אותך לכיתה ב' בבית הספר היסודי על שם איתמר בן גביר בכיתה למחוננים על שם סמוטריץ' בן נתניהו.
טרול מטומטם.
וכותב את זה שמאלני (ציוני).

אבי

חבר יקר תרגיע
אתה עונה פה לכולם בתוקפנות מה
הכל בסדר לא כולם חכמים פיננסית
גם אני התעוררתי לחיים האלה בגיל 40
מותר

ביולוג ירושלמי

תודה רבה על הפוסט הנהדר.
קריאה משובחת כמו תמיד.

אבישג

היא לא שינתה את הטון שלה מעולם
הממשלה והמדיניות הכלכלית הנוראית שלה שנובעת ממלחמה לצורך הישרדות פוליטית ושאר טרלולים, הם אלו שהשתנו
הניסיון הדמגוגי של השתקת ביקורת לגיטימית בצורת ״לא טוב תעזבי״ פשוט מביך וחרוש

עופר

במשך עשרות השנים האינפלציה עולה, ללא קשר לממשלה הנוכחית. שאני מסכים מאוד שהיא גרועה בבזבוז כספי ציבור וחוסר יעילות של ניהול המלחמה.
מי שחושב שאם יאיר לפיד היה ראש ממשלה – המצב היה אחרת פיננסית, שוגה באשליות
אומנם, המלחמה הייתה נגמרת מזמן ונחסכות הוצאות, אבל כל סדרת הרעים (נסראללה ושות') היו עימנו, דבר שמגדיל את הסיכוי לסבב זוועה נוסף.

אור

אם כל הציבור יחסוך אזי רווחי חברות יצנחו , כלומר לא נרוויח בבורסה בעיה
אי אפשר להסתכל רק על ה מדדים האמריקאים שמנתחים שוק מניות , למה לא לנתח את הניקי ב20 שנה האחרונות , או את המניות הרוסיות , שרלטנות לשמה

משה אלקלעי

נראה לי שלא זו מהות הפוסט, אלא יותר להעצים אנשים לקחת את גורלם בידם ולדאוג לעתידם. בסאבטקסט אפשר אולי לקרוא – אל תסמכו על הממשלה (כל ממשלה) שתדאג לכם, אבל זו אמירה כללית, שאני לא חושב שיש רבים שיחלקו עליה, ללא קשר למצב הקיים

Neta

פוסט נהדר, כל כך חכם ,מדויק לתקופה וכתוב היטב

קטרין

התחלתי לעקוב אחריך ב2017 ושינית לי את החיים. הכי חשוב מה שציינת פסיכולוגית – fuck you

קטרין

התפספס לי – פסיכולוגית הכי חשוב שיהיה לנו מה שנקרא fuck you money **

אהוד

לא הבנתי את האנלוגיה למלחמת העולם, הצדדים מובנים אבל מי הם הקורבנות? בנוסף לא הבנתי מי קהל היעד של העצה לרכישת נכסים מניבים? אלו שיסבלו מהאינפלציה ביותר ממילא אין ביכולתם לרכוש נכסים, כי הם אלו שמממנים את מחיתם בהלוואות.

ארז

צריך ללמד כבר בבית הספר היסודי
כתבה מעולה

איליה

אהבתי, אחלה פוסט ואכן כאשר תיק השקעות מגיע לגודל מסויים אז זה מרגיש כמו טיל שעוזב את כדור הארץ לעומת החברים שלך הצרכניסטיים שצחקו עליך בתחילת הדרך

ערן

את מייחסת להון ערכים שאין לו. כלכלה זה מקצוע מעניין שיכול גם להיות עמוק למדי, עם זאת לשוק ההון המודרני אין שום קשר לכלכלה, גם אם הוא מאד משפיע עליה. יש הבדל בין אינדווידואליסטים כמו גראהם ובאפט שבאמת אוהבים את תחום העיסוק הזה, לבין אלו שעושים זאת בשביל לצבור הון. אומללים הם חיים שהוקדשו לצבירת הון. ריכוז מירב המשאבים המנטלים למשימה שאינה יצרנית, כמו יצירת כסף מכסף, זה דבר לא בריא. ההתניה השגורה שכסף = חופש היא נכונה בערך כמו ההתניה שיופי = אהבה. ההנחה שעבודה = שעבוד היא שגיאה קטגורית. מרבית המחקרים הפסיכולוגים מראים קשר ישיר חזק בין עבודה… קרא עוד »

רונית

יאוש

ערן

הסתקרנתי. אז המשכתי. וקראתי את כל התכנים. קודם כל, אי אפשר שלא להתרשם מהאיכות. בשפה, בהנגשה, בעיצוב. לא רק מהאיכות, גם מבהירות המחשבה והחדות. תהי מי שתהי ״הסולידית״. שאפו ענקי על כל אלה. לגופו של העניין לשמו מרבית האנשים פה (כך אני מעריך). גישת ה Your Money, Your Life שתפסה תאוצה מאז ספרן המכונן של ויקי רובין וג׳ו דומינגז (1992) התגלתה כפרוגרמת חיים בעייתית ביותר. הרעיונות יפים, אם בעבור מרבית האנשים אינם ברי קימא לאורך זמן, והם סוג של מעקף בעבור אלו שלא הצליחו להכריע באחת מהשאלות הגדולות של החיים. בעבור האדם שהצליח להכריע, ומצא את יעודו המקצועי (בלי קשר… קרא עוד »

אלכסיי סטחאנוב

https://youtu.be/TjWficaodv0?si=3YgTnF5z6kXAdD28

הוכח לאחרונה גם במספרים גדולים. תוצאות ממסד נתונים עולמי של מחקרי אושר.
Work is the 2nd least happy activity

ערן

לא נכון. מחקר רציני זה לא שאלון ששואלים אנשים ונותנים להם לדרג (ראה מה קרה לאחרונה עם עבודותיו של אריאלי). מחקר רציני עובר קבוצות ביקורת ויש לו סטנדרטים. מוזמן לנסות לשלוח משהו אחר. הנה לך שני מחקרים בכיוון האמור, יש עוד כמה עשרות.. https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=2302705 https://cardinal-management.co.uk/wp-content/uploads/2016/04/Burton-Waddell-is-work-good-for-you.pdf וההוכחה אולי הטובה ביותר, היא הדאטה שמראה באופן מובהק,שחלק גדול מבעלי מקצועות ״עמוקים״ (כאלה שהיה צריך ללמוד בעבורם מעל חמש שנים), ממשיכים לעבוד במקצוע במלא המרץ, גם אחרי שהם נפגשו עם הרבה מאד כסף. ידידנו וורן באפט לא הולך לעבודה בגיל 90 בשביל הכסף. גם ג׳ובס לא הלך בגלל זה, וגם לא אף אחד מהאנשים… קרא עוד »

עידו

ואתה עושה אידיאליזציה ערן. משליך מסיפור החיים שלך, ואולי של הסביבה הקרובה לך, על האחרים. אני עובד מעט מאד וטוב לי בחיים עם זה. הייתי רוצה יותר זמן וכסף, גם כדי להשקיע עוד בתחביבים. ואלה תחביבים שרק הטובים ביותר יכולים להתפרנס מהם. אתה איש דאטה, אני מנחש, לפי הכתיבה. ואתה בן פחות מ40 אני מנחש בשנית. אל תשליך מניסיון החיים הצר שלך על כל האחרים. ועם כל זה – אני מסכים לחלוטין עם "אולי כדאי להשקיע קצת יותר בלעזור לאנשים לברר מה באמת היעוד והמקצוע שיכול לעשות להם טוב בחיים, ולא להניעם לסוג של ״פרישה״ מהמרוץ כי זה שעבוד." .… קרא עוד »

ערן

אתקן אותך. אני מעל גיל 50 ואני איש שניהל שנים הרבה מאד אנשים. אני לא מקיש שום דבר בצורה אנקדוטלית מהסביבה הקרובה אלי. אני חוקר, ויש לי רקע בפסיכולוגיה. אני אכן אדם חופשי כלכלית שעשה את הונו מתחום עיסוק שאוהב במיוחד. שום פרוגרמת חיים אינה מתאימה לכולם וזה מעולה שיש כמה אפשרויות. דרך החיים המוצעת פרצה לתודעה בצורה חזקה מאז 1992 (למרות שהרעיונות היו קיימים לפני), ויש מספיק דאטה לנתח את האימפאקט ב ״מאקרו״ של המוצע. יש הרבה ערך בדברים שעולים באתר הזה. אבל יש גם סתירות ושגיאות קטגוריות, וכדאי להעירן. בסופו של יום, הערך הכי גדול פה הוא…שהסולידית מעוררת… קרא עוד »

אלכסיי סטחאנוב

אני מאד מקווה שבמקצוע שלך שאתה אוהב אתה יותר מתעמק בביקורת על תיאוריות לא תקפות שאתה מפיץ. הדאטה שהוצג לעיל הוא לא מ"שאלון" אלה מטא אנליזה ממסד נתונים כלל עולמי מאוחד וכולל של מחקרי אושר. הכותב Seth has worked as a data scientist at Google; a writer for the New York Times; and a visiting lecturer at Wharton. He has published research in top academic journals and received the 2018 Dick Wittink Award for the best paper published in the journal Quantitative Marketing and Economics. אתה יכול לחפש עליו עוד לבד אם אתה באמת אוהב לעבוד וללמוד לעומק ולחזור ולספר… קרא עוד »

ערן

אני איתן בדעתי וגם מוכן לשים את יהבי על הטענה: אין שום מחקר מדעי שהוכיח שעבודה, הנעשית בצורה תקינה מבחינה בריאותית פוגעת באושר.

הדאטה שהוצג אינו מחקר תקף. גם אם הוא צוטט על ידי מישהו שעבד בגוגל.

אלכסיי סטחאנוב

פה ב National Institutes of Health (NIH) מצטטים את המחקר שציינתי. (*) (לא יפה שהעלבת אותו וקבעת שהוא לא רציני) As a library, NLM provides access to scientific literature. https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC6400410/ קטע קטנטן מהסיכום (אין מסקנות חד משמעיות עם נטיה קטנה ולא משמעותית שאפקט העבודה שלילי (לכן המסקנות שלך לא תקפות )) Meta-analyses of within-day studies indicated that there was no difference in positive affect (PA) between work versus non-work domains. Negative affect (NA) was higher for work than non-work, although the magnitude of difference was small לגבי מורכבות העבודה שציינת גם אין מובהקות סטטיסטית. Results for the other possible moderators… קרא עוד »

אלכסיי סטחאנוב

ועוד דבר. אתה כותב "דברים בצורתם הקיצונית מובילים להופכי' ואילו אתה כותב מספר דברים לא מבוססים בנחרצות פסקנית בפעילות המיסיונרית שלקחת על עצמך פה. דוגמא "כלכלה זה מקצוע מעניין שיכול גם להיות עמוק למדי, עם זאת לשוק ההון המודרני {אין שום קשר} לכלכלה, גם אם הוא מאד משפיע עליה.. יש הבדל בין אינדווידואליסטים כמו גראהם ובאפט…" א. (הפחות חשוב) אם שוק ההון מאד משפיע על הכלכלה – אז איך כתבת משפט קודם שאין שום קשר? (אפרופו 1, "סתירות ושגיאות קטגוריות, וכדאי להעירן") ב. באפט עצמו אמר שבטווח הקצר שוק ההון הוא מכונת הימורים ובטווח הארוך הוא מכונת שקילה (כלומר מצביע… קרא עוד »

אלכסיי סטחאנוב

אומנם לא מדעי אבל קשור.
אניח את זה פה.

Tim Dillion and Joe Rogan discuss soul-crushing office jobs and how they escaped the matrix.

https://youtu.be/kRFYYqbIXA8?si=JVbduo-NwtvXJTwR

ערן

אני נמנע בדרך כלל מווכחנות, אבל אסביר לך את שלא הבנת : שים לב למה שרשמתי : ״לשוק ההון המודרני אין שום קשר לכלכלה, גם אם הוא מאד משפיע עליה״ זה משפט שבהחלט יכול להתקיים. גם לרעידת אדמה ענקית חס וחלילה, כזו שתהרוס את אמריקה, אין שום קשר לכלכלה, גם אם היא מאד תשפיע עליה״. מקווה שהבנת. חברות בשווי מיליארדים נסחרות במכפילים לא הגיוניים של 30 וגם 100. גם שוק החוב בעייתי ביותר. נראהה שהכל הפך להיות הנדסה פיננסית של נגזרים על נגזרים. מקווה שאתה מבין מה זה אומר. לגבי המשפט של באפט שמתבסס על תיאוריית הערך של גראהם. דברים… קרא עוד »

אלכסיי סטחאנוב

גם במפולת של 1929 , של 1974, 1987 ושל 2000 היו טענות שהשווקים מנופחים באופן לא קשור ומגוחך. מי שקנה אז ביום השיא(!) והחזיק עם היום הרוויח יותר מאג"ח ממשלתי אמריקאי ארוך (החלופה לצורך העניין) לכן אם אתה מניח ש"הפעם זה שונה" ודווקא הפעם היסטורית בניגוד לפעמים האחרות בשיא באמת מגוחך ולא קשור(גם לטווח הארוך) חובת ההוכחה עליך. ביום מפולת הדוט.קום במרץ 2000 השיא של הסנופי היה 1557. היום הוא קצת יותר מ 6000. תחשב אם היית קונה אז ביום המפולת(!) עם כל הבוכטה ומשקיע בחזרה את הדיבדנדים שקיבלת התשואה הייתה יותר טובה בהרבה מאג"ח ארוך. גם אם השוק יפול… קרא עוד »

אלכסיי סטחאנוב

עוד הסבר כללי גרוסו מודו:

עליות היסטוריות של הסנופי האמריקאי הם בערך 10 אחוזים לשנה.
לפי בוגל אפשר להסביר את זה לטווח הארוך בהערכה גסה בפרמטרים כלכליים:
א. 2-3 אחוז צמיחת חברות לשנה
ב. 2-3 אחוז (בשאיפה)חלוקת דיבידנד לשנה
ג. אינפלציה 2-3 אחוז לשנה.

על זה יש לך אופנות של תמחור נכסים שמשתנות בכל שוק אחר גם.

האופנה של הציפיות יכולה להיראות אופטימית מדי או פסימית מידי. יש לך פה פוסטים מדוע לא כדאי לנסות לתזמן את השוק לפי תמחור למשקיע לטווח הארוך.
(כמובן שגם תזמון לטווח הקצר לא מומלץ)

אלכסיי סטחאנוב

למטה בקטע:
לנאסים טאלב יש הסבר קצת הפוך משלך
"על הפיכת אנשים לפיונים שמקצוענים משחקים בהם."

https://youtu.be/OF0t-1T02ro?si=d2dccpt0IzG1KaC3

שמעון כהן

לא רלוונטי לזוג הורים שמרוויחים מינימום. אשתי מזכירה במשרד. יוצאת מוקדם כדי לטפל בילדים. אני צבעי ושוכר מונית לעבודה בסופי שבוע. יש לנו שני ילדים מתוקים. גם אם אני אחלום לא אצליח לחסוך לטווח ארוך. החסכונות שלנו הם לטווח קצר, ומשמשים לרוב לקניית מוצר חשמל שהתקלקל, תקלות בבית, ברכב יד שנייה שלנו (שנת 2010). אנחנו בלי משכנתא. אלא שוכרים דירה. מנהלים תקציב צמוד מאוד, טבלאת אקסל. כל שקל שיוצא אנחנו יודעים לאן. חיים בצורה פשוטה בלי מותגים ושטויות. אשמח מאוד אם תוכלי בפוסטים הבאים שלך להתייחס לזוגות כמונו, שרמת ההכנסה לא גבוהה מספיק כדי לייצר חסכון לטווח ארוך משמעותי. מה… קרא עוד »

עידו

אין פתרונות קסם שמעון.
נסו לחסוך אפילו 1000 שח בחודש, או 500 שח בחודש, או 300 בחודש.
זה עדיף על כלום. שימו את החסכון על SP500. אל תבהלו ואל תמכרו בנפילות. זה לטווח ארוך.
לא תהיו עשירים אבל יהיו לכם כמה עשרות אלפים בצד, לאט לאט, ובהמשך אפילו יותר.

Ehud

אין ברירה אלא ללמוד מקצועות מכניסים יותר.
בלילה כאשר הילדים ישנים, לשבת על המחשב וללמוד תכנות, עיצוב, לא חסר.
אפשר להכניס מהצד עוד כמה אלפים ככה.
זה לא קל, זו קריעה, אבל אין ברירה אלא לשדרג את מקורות ההכנסה.
אני בעצמי עשיתי את זה ועזרתי לאחרים. דבר איתי אם מעניין אותך.

wad

אם ההכנסה נמוכה, תחליף מקצוע או שתעבוד זמנית בעבודה נוספת שתאפשר לך לחסוך יותר.
תבין שהגענו היום למצב ששוטף כלים במסעדה מקבל 70-100 שח לשעה ועדיין חסרים עובדים.
אז אפשר לעשות כסף אם רוצים.

שימי

תודה רבה על הפוסט המעולה!

פלוני

כמי שמגדיר עצמו ימני, לצערי אני נאלץ להסכים שההתנהלות הכלכלית של הממשלה הנוכחית היא מתחת לכל ביקורת, וזה בשעה שיש להם אלטרנטיבות להשגת הכסף הדרוש. אבל האלטרנטיבות הללו יציבו אותם בעמדה לא נוחה מול הכוחות החזקים במשק (מונופולין וכו) והרבה יותר קל לדפוק את הכוחות החלשים (רוב הציבור). מי שמעוניין ללמוד על זה, שישמע את פרופסור זליכה.

Arnon

יש סתירה בין הטענה שישראלים צורכים הרבה בכסף שלא שלהם לבין הטענה שהצבור מחזיק מאות אלפי שקלים במזומן. הוצגה כאן טענה שהצבור מחזיק יותר משליש מנכסיו הפיננסים, 2.1 טריליון ש"ח במזומן. לא כל כך הבנתי אם כל הנכסים הפיננסים של הצבור הם 2.1 טריליון ש"ח ושליש מהם כלומר 700 מיליארד ש"ח, או ש 2.1 טריליון ש"ח מוחזקים במזומן וסך כל הנכסים הפיננסים של הציבור הם פי 3 כלומר 6.3 טריליון ש"ח. בהתחשב בכך שיש פחות מ – 3 מיליון משקי בית בישראל, אז: אם סך הנכסים הפיננסים שבידי הציבור הם 2.1 טריליון ש"ח – לכל משק בית יש בממוצע 233… קרא עוד »

אופיר

המשל (מלחה"מ השניה) לא קשור לנמשל, וההגיון שאם הממשלה לוקחת לציבור כסף אז עכשיו צריך לחסוך יותר, פשוט לא עובד.

אופיר

אני חוסך ובדרך לפנסיה מוקדמת, ומגיע גם לך קרדיט על זה. אני פשוט לא מאמין שאצליח לחסוך יותר בגלל שהממשלה לוקחת לי יותר כסף.

אופיר

לגבי הסיווג שלי כ"אנשים כמוך" על סמך שני משפטים שמעבירים ביקורת על מה שכתבת – נדמה לי שכדאי שתעברי שיעור מסויים בצניעות ובסובלנות.

עמית

השתמשתי היום בשירותי אתר "נתק" בשביל להתנתק משירותי הטלפון הנייח. בהמשך אולי אתנתק מספק הגז שלי כי הוא גובה יותר מדי דמי שימוש קבועים. צריך לבדוק עד כמה משתלם לעבור לכיריים חשמליים.אשמח לעבור לחיות off grid כי חבל להיות לקוחות שבויים של רשויות מקומיות שגובות ארנונה.

אופיר

מה שתמיד עניין אותי, ואשמח לדעת מה את חושבת, זה האם בעוד 20-30 שנה המדינה תבין כי כמות האנשים במעמד הנמוך כל כך גברה ולכן תממן אותם על חשבון מעמד הביניים. ואז בעצם כל מי שטורח לחסוך ולהתנהל כלכלית נכון (ומוותר על החופשה השנתית כשהעני הולך ועושה אותה עם הלוואה) בסוף יידפק עם תשלום ביטוח לאומי או מיסים גבוהים יותר כדי לעזור למעמד הנמוך.

יונתן

יופי של מאמר

ערן

אפשר לאמן את עצמך (מגיל צעיר) להיות שחקן NBA
אפשר לנסות להתחתן עם פרטנר.ית ממש עשירים
אפשר למלא לוטו כל שבוע
ואפשר גם לנסות לחיות מ 4000 שח בחודש ולהשקיע את היתר בתעודות סל ומדדים
אבל דרך המלך, היא להשקיע בהשכלה ולעשות קריירה מעולה במקצוע שאת/ה אוהבים במיוחד.
כמו כל דבר בחיים, אין פרוגרמה אחת שמתאימה לכולם, אבל זו הדרך שהוכחה כאפקטיבית ביותר.

מורן

איזו מלכה את ❤️

שברי מניות

אילו ברוקרים מאפשרים מסחר בשברי מניות, חוץ מפפר?

עצמון

הרבה תודה

דניאל

מידע חשוב מאוד ומועיל

.

עקבו אחרי

תגובות אחרונות בבלוג

פרסומת

RSS מהפורום